Pomerančovník
Matečná rostlina: Citrus sinensis L., Citrus aurantium ssp. sinensis L.
Vždyzelený strom původem z Asie, pěstovaný ve Středomoří.
DROGA
Oplodí pomerančovníku (pomeranče). Kousky oplodí tvořené různě sytě červeným flavedem a bílým albedem. Droga chutná nejprve nasládle, později mírně nahořkle.
ČAJ
Nálev má světlou barvu, ovocitou vůni a nasládlou chuť.
OBSAHOVÉ LÁTKY
Silice, flavonoidy
POUŽITÍ
Jako vonné a chuťové korigens, zejména pak jako okrášlující součást ovocných a černých čajů. Často indikované použití při nechutenství je slabé.
Ve farmacii má daleko větší použití bigarádie neboli hořký pomeranč.
MOŽNÁ RIZIKA UŽÍVÁNÍ
Při běžných dávkách nehrozí žádné nebezpečí.
Více informací o bylinkách, jejich vlastnostech, účincích a použití se dozvíte v knihách pana Valdemara Grešíka.
Kniha LÉČIVÉ ROSTLINY část 1. Čechy a Morava
Kniha LÉČIVÉ ROSTLINY část 2. Evropa